Tunt hår, även känt som håravfall eller hårutglesning, är en vanlig oro som många människor kan uppleva. Det kan ha flera orsaker och påverka både män och kvinnor. Ilter Clinic utför hårtransplantationer och har stor erfarenhet av att återskapa tjockt och vackert hår.

En av de vanligaste orsakerna till tunt hår är ärftlighet. Mönsterhåravfall, även känt som ärftligt håravfall eller manligt/kvinnligt håravfall, är genetiskt betingat och kan leda till tunnare hår och till och med skallighet över tid. Med åldrande minskar produktionen av hårstrån och håret kan bli tunnare och mindre livfullt. Hormonella förändringar, såsom de som inträffar under graviditet, efter förlossning eller vid klimakteriet, kan påverka hårtillväxten och leda till temporärt tunt hår.

Vissa hälsoproblem och medicinska tillstånd, som sköldkörtelproblem, hormonella obalanser, autoimmuna sjukdomar och vissa mediciner, kan påverka hårtillväxten och leda till tunt hår. En bristfällig kost som saknar viktiga näringsämnen, som proteiner, vitaminer (särskilt biotin och vitamin D), och mineraler (som järn och zink), kan påverka hårets hälsa och leda till tunt hår.

Långvarig stress och emotionell påverkan kan störa hårtillväxten och bidra till tunt hår. Överdriven användning av värmeverktyg, kemiska behandlingar och snäva hårstilar (som strama flätor eller hästsvansar) kan skada hårstråna och leda till tunnare hår.