Google Tag Manager (GTM) är ett gratis verktyg som tillhandahålls av Google för att implementera, hantera och spåra webbsidanalys- och marknadsföringskoder på din webbplats. Med denna taggningstjänst kan du lägga till och uppdatera spårningskoder för olika verktyg som t.ex. Google Analytics, Facebook Pixel och LinkedIn Insight Tag utan att behöva ändra källkoden på din webbsida. Detta gör det enklare att spåra och analysera besökare på din webbplats, förbättra din marknadsföring och webbplatsprestanda.

Google Analytics 4 (GA4)är den senaste versionen av Googles populära analysverktyg och är en uppdatering till den tidigare Universal Analytics. GA4 är utformad för att ge mer omfattande och användbar dataanalys för webbplats- och appägare. GA4 är baserad på en händelsecentrerad modell snarare än en sessionscentrerad modell. Detta innebär att data samlas in och organiseras kring händelser på din webbplats eller i din app, snarare än specifika sessioner som besökare har på din webbplats.

Hur kan du använda Google Tag Manager och Google Analytics 4 tillsammans?
Med dessa två verktyg kan du spåra en händelse som sker på din webbplats eller i din app, till exempel ett sidvisning, ett formulärskickning, ett köp eller ett klick på en knapp. Du kan definiera vilka händelser som är viktiga för dig och anpassa dem efter dina behov. Flera exempel på vad som kan spåras är användarbeteende på din webbplats, hur länge användarna interagerar med olika sidor, länk klick eller specifika element som klickas på. Detta ger dig otroligt värdefull information om hur din webbplats används och vilka förbättringar kan göras för att öka användarupplevelsen.

För att kunna använda GA4 behöver du skapa en ny egendom i ditt Google Analytics-konto och koppla den till din webbplats eller app. Sedan måste du lägga till GA4-mättaggen i din GTM-kontainer och publicera den. Därefter kan du börja se data i ditt GA4-gränssnitt och utforska de olika rapporterna och funktionerna som finns tillgängliga.

En av de stora fördelarna med GA4 är att den använder sig av maskininlärning för att ge dig mer insikter och rekommendationer om din data. Till exempel kan GA4 varna dig om oväntade förändringar i dina data, såsom en ökning eller minskning av trafik eller konverteringar. GA4 kan också hjälpa dig att förutse framtida beteenden hos dina användare, såsom deras sannolikhet att köpa något eller avsluta sin prenumeration.

Google Tag Manager och Google Analytics 4 är alltså två kraftfulla verktyg som kan hjälpa dig att spåra och analysera din webbplats- eller app-prestanda.